Terugkijken: webinar Ontwikkelingen in Werkvermogen
πππ§ π¦ππππ§ π’π¬ π°ππππ§, π§πππ« π¦ππππ§ π’π¬ ππ¨ππ§!
Op 12 mei 2022 vond het webinar ”trends en ontwikkelingen in werkvermogen” plaats.
Aan tafel zaten Tinka Van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement, en Cas Knibbeler, adviseur en directeur bij Preventned. Samen met hen besprak Peter Langedijk, werkvermogenspecialist bij Blik op Werk, de opvallende ontwikkelingen in het gemeten werkvermogen in 2021.
Het belang van het in kaart brengen van het werkvermogen van werkenden in Nederland werd benadrukt als startpunt voor duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Hieronder is per het webinar, opgedeeld in thema’s, terug te kijken.
Algemene ontwikkelingen in werkvermogen
In 2021 vulden meer dan 57.000 werkenden de Work Ability Index in. Dit maakt het mogelijk om trends en ontwikkelingen in werkvermogen te signaleren. Welke interessante algemene ontwikkelingen zijn er te zien? Kijk hier.
Verzuim
Het verzuim was historisch hoog in 2021. Dit is zorgelijk, maar er zijn ook andereΒ ontwikkelingen in verzuim te signaleren. Zo nam in 2020 Γ©n in 2021 het aantal werknemers met 0 ziektedagen toe: 55 % van de 57.000 respondenten van de Work Ability Index gaf aan 0 dagen te hebben verzuimd. Prof. dr. Tinka van Vuuren van de Open Universiteit en Cas Knibbeler, directeur en adviseur bij Preventned lichten toe. Kijk hier.
Werkvermogen in relatie tot de geestelijke eisen van het werk neemt af
In 2021 zien we aan de hand van de Work Ability Index dat mensen minder goed in staat zijn om aan de geestelijke eisen van hun werk te kunnen voldoen. Prof. Tinka van Vuuren van de Open Universiteit en Cas Knibbeler van Preventned gaan dieper op deze ontwikkeling in. Kijk hier.
Afname van aantal aandoeningen vastgesteld door een arts
In de Work Ability Index wordt aandacht besteed aan de door een arts vastgestelde aandoeningen van respondenten. Uit de cijfers blijkt dat zowel in 2020 als 2021 er sprake is van een daling van vastgestelde aandoeningen. Wat betekent dit voor werkgevers en HR adviseurs? Kijk hier.
Werkvermogen van werkenden met los contract, zzp-ers of freelancers
De meeste respondenten van de Work Ability Index zijn werknemers met een vast dienstverband. In 2021 zien we een toename van werkenden met een los dienstverband, waaronder flexwerkers en zzp-ers. Hoe is het met hun werkvermogen gesteld? Kijk hier.
In het webinar wordt verwezen naar de figurenanalyse en de beschrijvende observatie rapportage. Die vindt u hier.
Ook aan de slag met het meten van werkvermogen?
HierΒ vindt u meer informatie over deΒ licentiehouders van de WAI.