Benieuwd naar de Work Ability Index licentiehouders? Bekijk ze hier

Verhaal - 30 mei 2023

Een hypotheek op je gezondheid-gastblog

Onderhoud van jouw Huis van Werkvermogen door Barbara Enthoven-productmanager preventie bij Movir.

De huizenprijzen zijn momenteel zo veranderlijk als het weer en veroorzaken bij veel mensen kopzorgen. Steeds minder mensen kunnen een eigen huis permitteren en steeds meer mensen kunnen de maandelijkse afbetalingen niet meer bolwerken. Een van de persoonlijke factoren die hierop van invloed is is je vermogen om te kunnen werken en daarmee geld te verdienen.

Inzicht in je werkvermogen kun je krijgen door de Werkscan. Die meet wat de balans is tussen de eisen die je werk aan je stelt en je belastbaarheid op dit moment. Ik zet de scan al jaren succesvol in als preventiemaatregel voor onze klanten met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wij willen onze klanten namelijk zo gezond, gemotiveerd en met plezier aan het werk houden.

Met de Werkscan krijgen zij adviezen op het gebied van gezondheid, loopbaan en werk-privébalans. Vervolgens kunnen ze samen met een arbeidsdeskundige van Movir bedenken hoe zij hun werkvermogen kunnen verbeteren en hun werkplezier behouden. Zodat zij kunnen blijven ondernemen. En daarmee hun financiële lasten kunnen betalen. Zo helpen wij de klant om hun fysieke en mentale huis op orde te houden en te voorkomen dat hij een hypotheek op zijn gezondheid moet nemen.

Blik op Werk maakt met de symboliek van het Huis van Werkvermogen visueel wat werkvermogen nu eigenlijk is. Dit plaatje van een huis bestaat uit de verdiepingen werk, normen en waarden, competenties en gezondheid en vormen de basis van je fysieke en mentale huis. Is een van de verdiepingen in je huis aan het afbrokkelen, dan dreigt instortingsgevaar.

Soms heb je een blinde vlek voor jezelf ontwikkeld en ben je verstrikt in je denken. De Werkscan is een tool die je kan helpen die kluwen weer te ontwarren en weer helder te krijgen of je huis op orde is, wat kleine gebreken vertoont of een grondige renovatie nodig heeft. Misschien is het al voldoende om een raam open te zetten en het huis weer eens goed te luchten. De Werkscandeskundige kun je inzetten als je aannemer die een inventarisatie maakt van je persoonlijke huis.

Behandel dat huis als een kostbaar bezit en check regelmatig of onderhoud nodig is. Net als bij het huis waarin je woont. Het zorgt voor comfort en dat je niet in waarde daalt op de markt.

De werkscan meet gevalideerd het werkvermogen en brengt daarbij in beeld waar actiegebieden liggen die een bedreiging vormen het werkvermogen. De actiegebieden zijn de factoren waarop gestuurd kan worden. De methodiek legt de nadruk op zelfregie: werkenden bepalen zelf waar ze aan willen werken. De werkscandeskundige kan hierbij helpen door stil te staan bij de motivatie om gedrag te veranderen. De werkende maakt zelf zijn eigen plan van aanpak en geeft zo vorm aan zelfregie bij duurzame inzetbaarheidsvraagstukken.

Deel dit bericht