Wat je niet weet, kun je niet veranderen
Vandaag op de Blik op Werk Blog: Een gastblog van Barbara Enthoven. Barbara is vitaliteitsadviseur bij Reaal Lijfwacht.
BRAVO! Zoiets roep je als je iemand wil toejuichen of bemoedigen. Het is ook een afkorting van de onderwerpen die de mate van vitaliteit kunnen bepalen: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Ontspanning. Die elementen van leefstijl kunnen een juichmoment opleveren maar ook zorg. Zo kun je je tijdelijk mindful en vitaal voelen als je een met alcohol gevulde avond achter de rug hebt. Een weekje fastfood zal je lijf ook wat minder goed verteren dan gezonde salades.
Op lange termijn structureel drinken of ongezond eten kan problemen opleveren. Zie het als een auto-ongeluk dat je langzaam voor je ogen ziet voltrekken: structureel ongezond gedrag binnen BRAVO kan leiden tot fysieke en mentale problemen. Denk aan hart- en vaatziektes, diabetes type 2 en klachten aan het houding- en bewegingsapparaat.
De overheid heeft met het preventieakkoord een belangrijke stap gezet in de richting van een gezonder Nederland. De speerpunten binnen het akkoord richten zich op roken, afvallen en alcoholgebruik. Een breed gedragen initiatief waarmee hopelijk het tij wordt gekeerd. Tegelijkertijd een uitdaging want verandering in leefstijl is ontzettend moeilijk.
Het is te makkelijk om te zeggen dat de verantwoordelijkheid alleen bij de persoon zelf ligt. Externe factoren, zoals de manier waarop de omgeving is ingericht, of de sociale context waarin iemand zich bevindt, kunnen bijdragen aan een minder gezonde leefstijl. Ook speelt het gebrek aan feitelijke kennis voor sommige mensen een rol. Niet iedereen weet wat gezondere keuzes zijn. En wat je niet weet kun je niet veranderen.
Werkscan
Gedragsverandering begint met kennis opdoen en iemand die naast je staat om ervoor te zorgen dat je gezond gedrag ook eigen kan maken. Bij Reaal Lijfwacht geloven we in de kracht van die combinatie. De resultaten laten dat ook zien. We zetten via onze partner Blik op Werk de Werkscan in als een van de tools om het werkvermogen van onze klanten te monitoren.
Deze tool meet de balans tussen hoe je in je vel zit en de eisen die in het werk aan je worden gesteld. Leefstijl is oorzaak nummer één van verminderd werkvermogen bij onze klanten. De vragenlijst van de Werkscan levert ze inzicht op. Dusdanig dat 37% van de groep die mee doet aan de Werkscan bij een verminderd werkvermogen aan de slag gaat met het opvijzelen van dit vermogen.
Dat percentage verdubbelt na het voeren van een Werkscangesprek met onze arbeidsdeskundige. Realistische doelen stellen, stap voor stap veranderen en evalueren. Werken met de Werkscan werkt!
Reaal Lijfwacht is de preventieservice bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Reaal. Ze houdt zich bezig met inhoudelijk advies aan Reaal Lijfwacht over vitaliteit en het verbinden van content aan verschillende communicatiemiddelen. Ook coördineert ze Lijfwacht Academy. Kenniscentrum van Reaal Lijfwacht. Barbara heeft een opleidingsachtergrond in integraal vitaliteitsmanagement, lifestylecoaching en communicatie.
Benieuwd naar de Werkscan? Kijk dan hier